Itä-Siperiasta Tyynellemerelle 6.-17.6.2022
Matkamme alkaa Irkutskin kaupungista. Irkutsk on kaupunki Itä-Siperiassa Baikaljärven länsipuolella. Irkutsk tunnettiin ennen vallankumousta myös nimellä "Itäinen Pariisi" ja "Siperian Pietari" Kasakat perustivat Irkutskin vuonna 1661 mutta rakennukset ovat lähinnä 1800 luvulta ja dominoivat puurakennukset.
Irkutskista jatketaan Lystvianka kylään Baikaljärven rannalla. Lystviankassa Baikaljärven museovierailu, "Omul" kalan maistiaiset, jne.
Mielenkiintoisia faktoja Baikaljärvestä:
Maksimi pituus 636Km
Maksimi leveys 79Km
Maksimi syvyys 1642m
Keskisyvyys 744m
Tilavuus 23 615 km3
1. Kuvitellaan Baikaljärvi on kokonaan kuivunut kuinka kauan kestäisi jotta noin 300+ jokea jotka laskevat Baikaljärveen täyttäisivät Baikaljärven uudestaan vedellä?
Vastaus on uskomattomat 400 vuotta! Kuten sanottu noin 300 jokea laskee Baikaljärveen mutta laskujokia onkin vaan yksi, Angara joki.
2. Jos taas kaikki maailman joet yhteensä(Niili, Amazon-joki, Volga, Vantaanjoki, jne.)laskisivat kuivuneeseen Baikaljärveen niin Baikalärvi täyttyisi vedellä vasta 10 kuukaudessa!
3. Laatoka järvi on suurin järvi Euroopassa. Baikaljärveen tilavuus on sen verran iso, että sinne mahtuisi noin 28 Laatokan järveä.
Laatoka järven tilavuus Wikipedian mukaan "vain" 838 km3 vs Baikaljärven tilavuus 23 615 km3.
4. Baikaljärvi on maailman vanhin, syvin ja suurin makean veden järvi! Baikaljärvessä on myös 20% maapallon makean veden varastoista.
Baikaljärven käytöstä poistettu (Circumbaikal) rautatieosuus on tutustumisen arvoinen:
Baikaljärven rantaa pitkin kulkeva rautatieosuus noin 89Km - toimii viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla osana Trans-Siperian rautatieverkostoa (toiminnassa vuosina 1904 -1950) Baikaljärven rautatieosuus on kallein sekä kaunein koko Trans-Siperian rautatieverkostossa - väitetään jopa kaunein rautatieosuus koko maailmassa!
Rautatieosuus rakennettiin vuosina 1896-1900 ja rakentamiseen osallistuivat arkkitehdit ja insinöörit Venäjältä, Italiasta, Latviasta, Puolasta ja Albaniasta. 89 Km pituisella rautatiesouudella kokonaiset 38 rautatietunnelia joista pisin tunneli 777,5 m.
Suurimmaksi osaksi kaikki kuvat jossa juna puskuttaa Baikaljärven rantaa pitkin ovat otettu juuri kyseisellä rautatieosuudella.
Tässä löytämäni rautatiekartta vuodelta 1906, tein merkintöjä karttaan. Junaraiteet kulkivat alunperin Angara joen rantaa pitkin Irkutskista - Port Baikal asemalle. Nykyään kyseiset raiteet(Irkutsk - Port Baikal) ovat veden alla ja Circum Baikal käytöstä poistettu rautatieosuus on nykypäivänä niinsanotusti umpikuja - raiteet loppuvat Port Baikalin asemalle. Vuonna 1950 avattiin suora junareitti Irkutsk - Slyudyanka välillä. Myös meidän Irkutsk- Ulan-Ude junareitti kulkee Baikaljärven rantaa pitkin. katso kartta "Trans Baikal rautatieosuus"
Noustaan junaan Port Baikal asemalta ja ajetaan Circumbaikal rautatieosuutta Slyudyanka asemalle jonka jälkeen juna jatkaa Irkutskin asemalle. Junassa tarjoaan lounas ja pysähdyksien aikana voi kävellä Baikaljärven rantaa pitkin. Sääolosuhteiden salliessa mahdollisuus myös uida Baikaljärvessä. Junan ikkunasta nautitaan Baikaljärven rannikkomaisemien lisäksi Siperian kylämaisemia, havumetsiä, aroa, rautatiesiltoja sekä rautatieasemia. Retki kestää reilu 10h.
Burjaatia on tasavalta Baikaljärven itäpuolela mutta käytännössä Venäjän federaatiosubjekti kuten esim. oblast. Neuvostoaikana ja varmaan tänä päivänäkin buddhalaisuudesta kiinnostuneet henkilöt suorittavat pyhiinvaelluksia Burjaatiaan. Burjaatia on valitettavasti Venäjän köyhempiä alueita, ongelmana ovat muun muassa työttömyys ja alkoholinkäyttö. Burjaatit ovat etnisesti yksi Mongolian kansoista. Burjaatiassa nähdään buddhalaisia temppeleitä, pyhiä stupoja ja muuta buddhalaisuuteen liittyvää. Lounas ja folkshow vanhauskoisten kylässä. Ulan-Ude keskusaukiolla seisoo maailman pisin Leninin pää patsas.
Burjaatian pääkaupungista Ulan-Udesta jatketaan junalla itään kohti Tyyntä Valtamerta ja Vladivostokkia. Matka kestää noin 64h. Junaradan varrella on isoja teollisuuskaupunkejä. Junassa ravintolavaunu ja junasta voi pysähdyksien aikana nousta asemalaiturille
jaloittelemaan ja ostamaan tarjolla olevia tuotteita. On myös hyvä ottaa omia eväitä mukaan, junan jokaisessa vaunussa on samovaari josta saa kiehuvaa vettä. Matkustetaan joko 1 luokan hyteissä(2hh hytti) tai 2 luokan hyteissä(4hh hytti)
Junamatkan viehätys perustuu leppoisaan tunnelmaan ja maisemiin, jotka muuttuvat sitä mukaa kun länsi vaihtuu idäksi.
Vladivostok on kaupunki Kauko-Idässä Tyynen Valtameren rannikkolla ja tarkoittaa "idän hallitsija". Vlad = hallitse ja vostok = itä. Kaupungin lähimmät naapurit "lännesä" ovat Kiina ja Pohjois-Korea. Vladivostokin satamasta on säännölliset laivayhteydet Japanin ja Etelä-Korean välillä. Neuvostoaikana Vladivostok oli suljettu kaupunki. Ulkomaalaisia ja asukkaita muualta Neuvostoliitosta kaupunkiin ei päästetty. Nykypäivänä Vladivostok on vilkas kaupunki, modernit japanilaiset autot katukuvassa joissa ratti väärällä elikä oikealla puolella.
Kaupunki on aina ollut sijaintinsa vuoksi hyvin kansainvälinen. Merenkulku ja kaupankäynti näkyvät katukuvassa. Vladivostokiahan kutsutaan Venäjän San Fransiscoksi ja jotkut jopa vertaavat Vladivostokia Istanbuliin.
Vladivostokin rautatieasemalla sijaitsee pylväs jossa lukee "Tässä päättyy Trans-Siperian junarata. Etäisyys Moskovasta 9288Km"
Russky saari ja Vladivostok on yhdistetty maailman pisimmällä vinoköysisillalla (Russky silta 1104m). Vladivostokin Russky silta on kuvattu Venäjän 2000 ruplan setelissä.
Tervetuloa mukaan matkalle Itä-Siperiasta Kauko-Itään Tyynellemerelle!
Kuvat: henkilökohtainen kokoelma